Red velvet bundt cake/ Red velvet sockerkaka.

Red velvet cake

What to do when you can’t do what you normally do? You bake something yummy but not necessarily for eating but for pictures! but I can tell you that they turned out so moist and yummy so we’ve eaten them all. Them meaning I used the children’s small baking pan so it actually turned into 10 small red velvet bundt cakes.

Vad göra när man nästan inte får göra någonting av det man brukar göra? Jo givetvis sysselsätter man sig med att baka någonting smaskigt inte för att i första hand äta utan för att fotografera ! men de blev så smaskiga så vi har ätit upp dem allihopa. Jag valde att använda barnens lilla sockerkaksform så det blev 10 stycken små smaskiga red velvet kakor.

 

Red velvet cake, 10-12 bitar, (form 2,4 l)

2 1/2 dl mjölk samt 1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk bikarbonat samt 1 tsk vitvinsvänger
3 ägg
3 1/2 dl socker
3 dl rapsolja
60 gram röd karamellfärg ( går bra med mindre)
6 1/4 dl mjöl
1 1/2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

smält smör till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjölk med 1 tsk vinäger i en skål. Låt den stå och dra. Blanda bikarbonat och 1 tsk vinäger i en annan liten skål. Det kommer bli bubbligt men det är meningen.

Börja med att vispa äggen fluffiga. Fortsätt vispa och tillsätt socker först och efter 1 minut, i med rapsoljan. Häll i den röda färgen och vispa tills färgen är jämnt fördelad. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd ner i äggsmeten. Vispa några varv och tillsätt mjölk och bikarbonat. Vispa till en klumpfri smet.

Smörj formen med smält smör. Häll i smeten upp till 3/4 av formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Kakan blir först hög men sjunker när den svalnar. Låt den svalna helt i formen innan du tar ut den.

RECIPE IN ENGLISH:

Red velvet cake, 10-12 pieces, (pan 2,4 liters)

250 ml milk and 1 tsp white vinegar
1 tsp bicarbonate and 1 tsp white vinegar
3 eggs
300 gr sugar
300 ml vegetable oil
60 gr red food color (or less)
370 gr flour
10 gr cocoa
2 tsp vanilla
1 pinch of salt

melted butter for the pan

Make the cake: Preheat the oven to 180 degrees. Oil a cake pan with butter. In a large bowl mix flour, cacao, vanilla powder and salt. In another small bowl, mix milk and vinegar.

Beat the eggs. Add the suger and keep whisking. After a minute pour in the oil. Whisk until you have a fluffy batter. Mix vinegar and baking soda and add to the batter. Whisk and pour in the food color.  Stir in the flour mixture into the egg mixture. Add milk and bicarbonate. Beat until smooth.

Pour the batter up to 3/4 of the pan. Bake in the lower part of the oven, about 45 minutes. Let the cake cool completely in the pan before removing it.

DSC_3127_2-1

2 thoughts on “Red velvet bundt cake/ Red velvet sockerkaka.

Leave a Reply